De slimme speaker wint terrein aan populariteit. Sinds de uitrol van de Google Assistant afgelopen voorjaar in het Nederlands heeft het aantal verkochte speakers in Nederland een vogelvlucht genomen. Ruim een 500.000 Nederlanders hebben een slimme speaker, zo bleek uit onderzoek van Multiscope onder 4.700 deelnemers. 

Google Home wint aan terrein in Nederland

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat Google Home de bekendste speaker is onder Nederlanders. Of dit ook de meest verkochte speaker is, is niet bekend. Bij deze cijfers blijft het niet: ongeveer 240.000 huishoudens is van plan om dit jaar een slimme speaker aan te schaffen en 1 op de 6 huishoudens twijfelt om er een aan te schaffen.

Het gebruik van slimme speakers

Zoals eerder benoemd, is een van de grootste redenen dat deze speakers aan populariteit hebben gewonnen in Nederland, is vanwege de uitrol van Google Assistant in het Nederlands. Hierdoor is het mogelijk om de speakers in het Nederlands aan te spreken. Ideaal voor het opvragen van informatie én het gebruik van de Qthuis-app. 

In de afgelopen jaren is het gebruik van zoekvragen via stem mondjesmaat toegenomen. Nederland loopt wat betreft voice search nog wat achter ten opzichte van andere landen: in Amerika wordt het veel meer gebruikt en ook, niet direct in de lijn der verwachting, maakt het in Afrikaanse landen ook een opkomst. Dat komt doordat de bewoners van deze landen relatief minder vaak kunnen lezen en schrijven, waardoor opdrachten uitvoeren met spraak simpelweg veel praktischer is. 

De verwachting is echter dat, sinds de uitrol van Google Assistant in het Nederlands, de vraag ook hier gaat toenemen. Onderzoekers zien dat voice search een snellere adaptatie heeft dan de smartphone en dat mensen over een paar jaar niet beter weten.

Zelf aan de slag met een slimme speaker in combinatie met de Qthuis-app?

Om de Qthuis-app te gebruiken, heeft u een slimme speaker, tablet of smartphone nodig die draait op Google Assistant. Weten hoe dit precies werkt en dit meer wooncomfort biedt? Neem contact op.