Elly is een fitte, moderne en elegante vrouw van 72, in de bloei van haar leven. Ze gebruikt al geruime tijd de Qthuis-app. We spraken haar en vroegen haar hoe zij het gebruik ervan ervaart en wat haar deed beseffen dat dit hulpmiddel voor haar onmisbaar is.

“Energiek, sociaal en creatief: dat zijn de 3 kenmerken hoe je mij het beste kan omschrijven. Ik ben vaak onderweg, maar geniet ook van kleine dingen in huis: mijn eigen plekje waarin ik mijn creativiteit tot leven kan brengen. Ik ben kunstenares en kom hiermee helemaal tot rust. Ik zou er niet aan moeten denken om hier weg te moeten.”

Elly woont in een prachtig buitengebied met veel ruimte. Prettig, maar het zorgt er ook voor dat er wat minder sociale controle is. Het huis is vrijstaand en haar kinderen wonen niet om de hoek.

Een aantal jaren geleden deed zich een noodlottig ongeval voor, waardoor Elly bijna niet meer kon wonen in haar prachtige woning waar ze zich zo thuis voelt.

“Toen ik een enkele jaren geleden naar beneden liep, viel ik ineens van de trap af. Voordat ik het wist, lag ik hulpeloos op de grond. Het was in een flits gebeurd: het ene moment stond ik nog bovenaan de trap, het volgende moment lag ik, roepend om hulp, met een beurs lichaam op de grond. Gelukkig was op dat moment mijn partner in de buurt, die me direct te hulp schoot. Gelukkig ben ik er helemaal goed overheen gekomen, maar ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als er niemand in de buurt was geweest. Vreselijk.

Fysiek heb ik een flinke klap te verduren gehad, maar ook mentaal was het na mijn val een lastige periode. Ik was constant aan het malen: wat als niemand me had kunnen helpen? Met mijn kinderen heb ik goed contact, maar zij hebben ook hun eigen, drukke leven en wonen niet om de hoek. Ik wil ze ook niet constant lastigvallen. Maar het zet je wel aan het denken: moet ik op mijn leeftijd nog wel in zo’n groot huis wonen? En, als ik dat per se wél wil, wat is er dan op de markt om dit een beetje veiliger te maken ?  Ik moet er niet aan denken om bijvoorbeeld met zo’n alarmknop te gaan lopen, daarvoor ben ik nog veel te vitaal. Dat is misschien noodzakelijk voor echt oude mensen, maar nog lang niet voor mij.

Heel toevallig  werd ik door een vriendin van me getipt over Qthuis. Commando’s geven of vragen stellen met mijn stem? Ik had weleens van die spraakgestuurde speakers gehoord, maar ik was er zelf niet bekend mee. Het idee sprak me wel direct aan en ik voelde geen weerstand zoals ik dat wel bij de alarmknop had.”

Een jaar geleden sloeg het noodlot voor Elly bijna opnieuw toe: er werd ingebroken in haar huis op klaarlichte dag. Gelukkig was ze zelf niet in huis, maar dat was voor haar de druppel.

“Ik wilde me niet langer onveilig voelen. Een val, een inbraak, ik heb achteraf een engel op mijn schouder gehad. Maar het had natuurlijk heel anders kunnen aflopen. Ik ging  me verdiepen in de Qthuis-app en besloot een proefabonnement te nemen. Ik had erg fijn contact met de mensen achter Qthuis en dat heeft me over de streep getrokken. Nadat de proefperiode voorbij was, heb ik direct een pro-abonnement genomen. Het geeft me een gerust gevoel dat meerdere contactpersonen een SMS krijgen zodra ik hulp nodig heb. Stel dat de één onderweg is, dan is het fijn dat er altijd iemand op tijd op de hoogte is.

Het gebruik van de speaker werkt gelukkig heel gemakkelijk: de installatie verliep vloeiend dankzij de handige uitleg op de website. Ook als ik aanvullende vragen heb, kan ik gemakkelijk een medewerker spreken. De handige functies op de speaker heb ik gecombineerd met de Qthuis-app. Ik vraag dagelijks het weer op en draai graag mijn favoriete muziek !! Daarnaast meld ik me dagelijks: dat was in het begin wel even wennen hoor. Maar inmiddels ben ik er helemaal aan gewend en weet ik niet beter. Ik ben erg tevreden en kan het iedere vitale oudere aanraden.”

Elly Nieuwenhuis
72 jaar