Een ongeluk zit in een klein hoekje. Naarmate u ouder wordt, wordt u over het algemeen minder wendbaar, met mogelijk een ongelukkige val als gevolg. U voelt zich fit en zelfstandig. Een verzorgingshuis of alarmknop is een stap te ver. Onder het mom ‘voorkomen is beter dan genezen’ geven we u een aantal praktische en veilige tips voor thuis. Daarmee vergroot u uw eigen woonplezier en kunt u langer zelfstandig blijven wonen.

Gebruik schoeisel met antisliplaag

Op sokken, blote voeten of open slippers lopen kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Een misstap of uitglijder is snel gebeurd. Gebruik zowel binnen- als buitenshuis schoeisel met een antisliplaag. Dit verkleint de kans op een val.

Kies voor een deurbel met camera 

Doe niet zomaar voor iedereen de deur open. Zodra er onbekenden voor de deur staan, kijk dan door de camera en vraag waarvoor ze langskomen. Vertrouwt u het niet, doe dan de deur niet open.

Verlicht het huis goed

Hoe meer licht er in huis is, hoe beter u alles kunt zien. Zo wordt u niet verrast en dat verkleint de kans op een val of ongeluk. 

Stangen in het toilet of de badkamer 

Het kan prettig zijn om wat extra houvast te hebben tijdens een toiletbezoek of tijdens het douchen. Hierdoor hoeft u geen onnodige kracht te verspillen en kunt u zich gemakkelijker optrekken.

Richt keukenkastjes praktisch in

Plaats producten die u regelmatig gebruikt, vooraan in de keukenkastjes. Denk hierbij aan brood, aardappelen, rijst en fruit. Heeft u hoge kastjes? Kijk dan of het mogelijk is om een plank op ooghoogte te bevestigen. Daarop kunt u uw dagelijkse producten neerleggen.

Gebruik verschillende kleuren bakjes

Wordt het zicht minder? Door verschillende kleuren voor bakjes of deksels te gebruiken, kunt u producten gemakkelijker uit elkaar houden. Bijvoorbeeld rood voor peper en groen voor zout.

Kies voor een verhoogd bed

Een hoger bed zorgt ervoor dat u gemakkelijker in- en uit het bed kan stappen en maakt het daarom veiliger. Ook fijn als u meerdere keren per nacht uit bed moet.

Werk kabels weg

Tv-, radio- of computerkabels die los op de grond liggen veroorzaken gemakkelijk een val. Zorg daarom dat alle kabels zijn weggewerkt zodat u de kans op vallen verkleint. 

Bent u toch gevallen? Wij geven u een aantal tips waarmee de hulpverlening sneller en gemakkelijker zal verlopen.

De draairichting van de badkamerdeur 

Hoewel het met bovenstaande tips hopelijk niet van toepassing is, bestaat de kans op een val in de badkamer. Zorg ervoor dat de draairichting van de deur naar buiten is, zodat u de deur met uw val niet blokkeert. Op die manier kan iemand u sneller hulp verlenen.

Neem een slimme speaker met de Qthuis-app 

Met een slimme speaker kunt u door middel van uw stem verschillende commando’s uit laten voeren of informatie opvragen. Daarnaast is het mogelijk om met de Qthuis-app hulp op te vragen bij anderen of contact te maken met Anne van Thuishulp. 

Met bovenstaande tips kunt u als zelfredzame en moderne senior langer genieten van thuis wonen in uw vertrouwde omgeving. Meer informatie of vragen naar aanleiding van de Qthuis-app? Neem gerust contact op.